Annette Gerritsen: Het kan niet meer, ik wil niet meer

11/12/2016

Annette Gerritsen: Het kan niet meer, ik wil niet meer

"Anderhalf jaar geleden heb ik de overstap naar Dennis van der Gun en Team Afterpay gemaakt. Ik was zwaargeblesseerd aan mijn knie, maar supergemotiveerd. We maakten een driejarenplan met als einddoel Peyongchang 2018.
Vorig seizoen verliep mijn terugkeer erg goed en ondanks een zomer waarin ik alleen maar had gerevalideerd en weinig schaatsspecifiek had gedaan, reed ik een goede winter. Deze zomer heb ik een nieuwe traject geprobeerd. In plaats van skeeleren ging ik meerdere keren per week shorttracken. Dat ging erg goed. Tot er een moment kwam dat ik vermoeid bleef en niet herstelde. Ik nam een periode rust en ging de trainingen geleidelijk weer opbouwen. Tijdens een van die trainingen liep ik de blessure in mijn andere knie op, ik hoorde een harde tik en voelde meteen dat het niet goed was.

Ik begon met revalideren, maar merkte ik dat ik nog steeds niet fit was. Ik kreeg daarbij een enorme ontsteking in mijn kaak. Onderzoek wees uit dat er een cyste in mijn onderkaak zat. Daar ben ik aan geopereerd en inmiddels ben ik daarvan hersteld.
Tijdens dat herstel werd ik op een zondagmorgen wakker en ik dacht bij mezelf: het is genoeg geweest. Het kan niet meer. En, belangrijker: ik wil niet meer. Ik ben altijd doorgegaan, heb nooit opgegeven voor ik mijn doel had bereikt. Maar doorgaan wil ik alleen als ik het hoogste kan halen. Dat is met deze knie waarschijnlijk niet meer mogelijk. De kans dat ik nog meer schade oploop, is groot. En dus houdt het voor mij hier op.

Bedankt
Ik heb altijd met enorm veel plezier getraind en vooral genoten van de wedstrijden. Ik vind wedstrijden rijden, het gevoel, de uitdaging, het allermooiste. Ik heb zoveel geleerd over mezelf. De wereld rondgereisd. Enorme mooie kansen gekregen en een aantal met beiden handen aangepakt. Ik ben trots op wat ik heb bereikt. Maar dit heb ik niet alleen gedaan.

Zeven jaar van mijn carrière heb ik met Marianne Timmer getraind, we hebben samen een ploeg opgezet en toen ik als groentje terecht kwam in de seniorenwereld, nam zij mij onder haar hoede. Met Jac Orie heb ik acht jaar mogen samenwerken. Samen met hem heb ik fantastische prestaties neergezet. Prestaties waarvan ik vroeger nooit had durven dromen. Maar met toewijding, motivatie, een ijzersterk trainingsprogramma en een fantastische groep mensen om je heen, kun je heel veel voor elkaar krijgen.

In het laatste gedeelte van mijn schaatsloopbaan heb ik mogen werken met Dennis van Der Gun. Die heeft mij met een heel andere aanpak nieuwe inzichten heeft gegeven. Ook ben ik veel dank verschuldigd aan mijn familie, mijn broertje, zus, mijn vriend en vriendinnen, en in het bijzonder mijn ouders. Zij hebben mijn altijd gesteund, voor me geschreeuwd, me geholpen, zijn de wereld met me rondgevlogen en waren apetrots. Toen ik ze vroeg of ze vandaag meegingen naar Thialf zei m’n vader: 'We gaan met je mee tot het bittere eind'.

Toekomst
Ik ben mij druk aan het oriënteren! Ik heb een aantal gesprekken gehad de laatste werken, maar echt concreet is het nog niet. Ik sta overal voor open en vind een heleboel dingen leuk. Dus ik laat eerst alles rustig op mij af komen en maak dan een weloverwogen besluit."

Pret met Team AfterPay in Inzell.
Pret met Team AfterPay in Inzell. © iSkate.nl
Als model.
Als model. © iSkate.nl
Annette Gerritsen.
Annette Gerritsen. © iSkate.nl
Zilver in Vancouver.
Zilver in Vancouver. © iSkate.nl
Schaatsen met ma.
Schaatsen met ma. © iSkate.nl