Chris Huizinga wereldkampioen junioren

18/02/2017

Chris Huizinga wereldkampioen junioren

Chris Huizinga heft zaterdag in Helsinki de wereldtitel bij de junioren gewonnen. De rijder van het RTC Noord won de afsluitende vijf kilometer en mag zich nu de beste van de wereld noemen op skeelers én op schaatsen. "Dit is echt geweldig!"

De 19-jarige Groninger begon vrijdag voorzichtig, met een 31ste plaats op de 500 meter, maar stelde meteen daarna orde op zaken op de 1500 meter. Daar werd de iSkater tweede, achter de Noor Allan Dahl Johansson. Een dag later bleek Johansson Huizinga's grootste concurrent; hij won ook de 1000 meter, waarop de Groninger als vijfde eindigde. De slotafstand was een kolfje naar Huizinga's hand. Dat hij de 19 seconden achterstand op Johansson ruimschoots zou goedmaken, daar had de wereldkampioen skeeleren niet op gerekend. Toch pakte hij bijna 24,5 tel op de lijstaanvoerder en daarmee de wereldtitel allround.

"Ik had niet verwacht dat ik zowel de 5000 meter als het klassement zou winnen, maar dit is echt geweldig", aldus de enthousiaste Huizinga in Helsinki. De omstandigheden op de openluchtbaan van Oulunkylä, in het Noorden van de Finse hoofdstad, waren niet ideaal. Het dooide en regende bij vlagen licht. "Ik had er niet zo heel veel last van, het viel mee. Ik kon mijn ritten wel redelijk vlak houden", zegt de kersverse wereldkampioen. "Ik vind het ook echt prachtig dat ik nu wereldkampioen ben in twee disciplines: langebaanschaatsen en skeeleren."

Marwin Talsma, eveneens van het RTC Noord, greep op de vijf kilometer het zilver, achter Chris Huizinga. De winnaar zette 6.46,40 op het scorebord, Talsma reed de afstand in 6.56,45.

Chris Huizinga
Chris Huizinga © iSkate.nl