Vijf World Cup-tickets voor iSkate op dag twee in Enschede

Dagverslag KNSB Cup Enschede zaterdag 31 oktober 2015

31/10/2015

World Cup-trials Enschede, dag twee

De World Cup-tickets die zaterdag in Enschede op het spel stonden, waren voor de drie kilometer en de 500 meter bij de vrouwen, en de 1500 meter bij de mannen. Een belangrijke dag voor Team Koopjesdrogisterij.nl (3000 meter), Team beslist.nl (1500 meter) en Team AfterPay (500 meter).

De vrouwen van Team AfterPay waren de grote winnaars: zij sleepten drie van de vijf World Cup-plaatsen op de 500 meter binnen. Jorien ter Mors won de trial over twee races, met een toptijd van 38,75. De nog herstellende Ter Mors besloot na die goede eerste omloop, dat ze de tweede met een gerust hart kon laten schieten. Dat bleek een goede beslissing, want niemand kwam in de tweede rit onder haar tijd.Alleen Thijsje Oenema en Bo van der Werff slaagden erin onder de 39 seconden te blijven.

Van der Werff toonde met haar 38,99 veerkracht. Zij reed in haar eerste race de negende tijd, ver verwijderd van een World Cup-plek. Ze revancheerde zich door de tweede serie te winnen. "Die eerste zat me niet lekker. Ik was zó zenuwachtig. Ik wist dat ik beter kon, en om dan zo terug te komen... Geweldig! We zijn er weer bij, en net als vorig seizoen met drie AfterPay-meiden."

Ook Floor van den Brandt ontpopte zich tot 'comeback kid'. Zij dreigde met een zesde plaats na ronde 1 de boot te missen, maar zette daarna met 39,18 de vijfde tijd neer en tikte zo Margot Boer uit de World Cup-ploeg. "Ongelooflijk. Ik weet zelf niet waar ik het vandaan haalde. Als je nu tegen me zegt dat het niet waar is, neem ik dat zo van je aan. Ik kan het nog steeds niet geloven dat ik dit heb geflikt."

Als echte 'miler' tussen de sprinters van team beslist.nl wist Thomas Krol dat het zaterdag zijn dag was bij de World Cup-trials in Enschede. De piloot-in-wording maakte een vliegende start en eindigde met 1.47,79 als derde. Goed voor een reis naar de World Cups in Calgary en Salt Lake City.

"Ik kijk heel erg uit naar wedstrijden op die snelle banen", verheugde Thomas Krol zich op het verzilveren van zijn World Cup-tickets. "Ik ben een keer in Calgary geweest, en heb nog nooit op het recordijs van Salt Lake City gereden."

Krol moest diep gaan om zich bij de beste vijf 1500-meterrijders van Nederland te scharen. "De omstandigheden waren heel zwaar. Daardoor was het geen perfecte race, maar het was goed genoeg."

De zware omstandigheden kostten de andere rijders van Team beslist.nl de kop. Stefan Groothuis werd negende in 1.48,80, Kai Verbij dertiende (1.49,40) en Pim Schipper zestiende in 1.50,24.

Verbij, gisteren de gevierde man met een 34'er op de 500 meter was nog wel als een raket van start gegaan. Hij deed een dappere poging om zijn tegenstander Sven Kramer kapot te rijden, maar die missie strandde in de laatste ronde. "Ik dacht wel: ik zet hem meteen op achterstand. Het ging lang goed, maar uiteindelijk was het te zwaar", zei Verbij met een glimlach.

Meer dan een glimlach stond op het gezicht van Jorien Voorhuis. Hoewel de afgelopen dagen het huilen de Twentse nader dan het lachen stond: een enkelblessure hield haar afgelopen week van het ijs. De allrounder van Team Koopjesdrogisterij.nl verbeet de pijn en schaatste op de drie kilometer naar een prachtige twee tijd, 4.10,12, vlak achter het baanrecord van de winnende Yvonne Nauta (4.09,90).

Diane Valkenburg, die vrijdag een World-Cupplek op de 1500 meter afdwong, greep daar zaterdag op de 3000 meter naast. Ook haar ploeggenoten van Team Koopjesdrogisterij.nl Linda de Vries, Lisa van der Geest en Reina Anema redden het niet.