Dagverslag KNSB Cup Enschede zondag 1 november 2015

01/11/2015

Ter Mors verpulvert de sprintelite

De lange afstanden en de kilometer, daar waren zondag de World Cup-plekken te verdienen tijdens de laatste dag van de trials in Enschede.

De vrouwen beten het spits af op de vijf kilometer. Lisa van der Geest pakte het derde ticket voor Team Koopjesdrogisterij.nl, nadat Diane Valkenburg (1500 meter, vrijdag) en Jorien Voorhuis (drie kilometer, zaterdag) het goede voorbeeld hadden gegeven. Zij deed dat in een baanrecord voor neo-senioren: 7.13,39. "Ik vond het moeilijk om in te schatten hoe het zou gaan. Ik zag dat veel rijdsters het moeilijk hadden op het laatst. Maar het ging goed!" De winst ging naar Carien Kleibeuker (7.06,69). Daar zag het even niet naar uit, omdat de veterane de veer vaan haar schaats niet goed kreeg voor de start. Freddy Wennemars, in Enschede als razende reporter voor iSkate tv, schoot te hulp.

Jorien Voorhuis betaalde de tol voor het doorzetten op de drie kilometer een dag eerder. Met een pijnlijke enkel en een antibioticakuur in haar lijf was twee keer vlammen te veel gevraagd. Diane Valkenburg miste de slag ook. "Ik ben heel blij met de plaatsing op de 1500 meter. Op de drie en de vijf kilometer kom ik nog tekort."

Linda de Vries van Team Koopjesdrogisterij kwam er dit weekend niet aan te pas op haar favoriete afstanden, de 1500 en de 3000 meter, maar sloeg zondag verrassend toe op de 1000 meter. "Ik ben blij dat ik meega!", juichte De Vries, die vijfde werd. "Ik ga de World Cup in op een totaal nieuwe afstand, maar ik ga."

De hoofdrol op de kilometer was voor Jorien ter Mors. De rijdster van Team AfterPay reed de gevestigde sprintorde op grote afstand. Ze won in 1.15,95, de nummer twee Sanneke de Neeling reed 1.17,75. "Ik ben zó blij dat ik dit weer kan", zei de Twentse die er zeven maanden uit was. "Ik heb er best aan getwijfeld. Ik moet nog steeds voorzichtig doen, omdat mijn herstel nog langzamer gaat dan vroeger, maar dit is heel mooi."

Stefan Groothuis, Kai Verbij en Thomas Krol hebben zich zondagmiddag in de Nederlandse World Cup-ploeg geschaatst op de 1000 meter. Daarmee greep Team beslist.nl drie van de vijf beschikbare tickets bij de trials.

Thomas Krol had lange tijd de snelste rit op het scorebord staan (1.10,06), tot de uiteindelijke winnaar Kjeld Nuis daar onder dook met 1.09,15. Toen ook Kai Verbij (1.09,96) en Gerben Jorritsma (1.10,01) sneller waren, werd het nog spannend voor Krol, maar in de slotrit was alleen Stefan Groothuis in staat zich in de World Cup-equipe te rijden, met 1.09,90.

Voor Groothuis was de plaatsing voor de komende vier World Cups een overwinning. De olympisch kampioen op de kilometer kwam in de zomer ten val tijdens het skeeleren en beschadigde zijn schouder en enkel fors. Vijf maanden nadat werd getwijfeld aan zijn schaatsloopbaan, hoort Groothuis weer bij de besten. "Top", was de korte en krachtige eerste reactie. "Ik ben blij dat ik erbij zit. Na de 1500 meter baalde ik erg. Ik wist: als ik op de 1000 meter doe wat ik moet doen, komt het goed. Maar het moet nog wel gebeuren."

Verbij, vrijdag al indrukwekkend op de 500 meter met een 34'er in Enschede, pakte zijn tweede startbewijs voor de internationale wedstrijden. "Missie geslaagd", zei de jonge sprinter van Team beslist.nl. "Het ging niet heel smooth. Ik kan beter dan dit, maar het was ook een zwaar weekend."

"Op het nippertje", stelde Thomas Krol vast over zijn vijfde plaats. "Het waren mijn beste eerste 600 meters tot nu toe, maar de ronde moet beter. Twee World Cup-plekken, dat is toch fantastisch", aldus de man die zich ook op de 1500 meter kwalificeerde.