Diane Valkenburg stopt

10/03/2016

Diane Valkenburg stopt

Diane Valkenburg stopt met schaatsen. De 31-jarige allrounder van Team Koopjesdrogisterij rijdt zaterdag tijdens de World Cup finale in Thialf haar laatste wedstrijd.

"Ik vind presteren te belangrijk", verklaart de tweevoudig wereldkampioen en Nederlands kampioen op de 3 kilometer haar besluit. "Ik wil de lat niet lager leggen, daarvoor ben ik te ambitieus. Ik heb er alles aan gedaan en ik heb een heel fijn laatste jaar bij Team Koopjesdrogisterij gehad, met lekker veel allrounders om me heen."

Valkenburg heeft lang nagedacht over stoppen of doorgaan. "Het is een belangrijke beslissing, en een lastige, want ik heb jarenlang met veel plezier alles voor mijn sport gedaan. Maar het is prima zo, ik kan terugkijken op een mooie carrière."

Over een leven na het schaatsen gaat de Rotterdamse nu nadenken. "Ik heb een hele mooie studie gedaan, bewegingswetenschappen, ik ben erg geïnteresseerd in wat ik daarmee kan doen. Misschien blijf ik in de sport, misschien ga ik iets heel anders doen."

Diane Valkenburg stond negen keer op het podium bij de NK afstanden, met de titel op de 3 kilometer in 2012 als hoogtepunt. Als lid van de Nederlandse achtervolgingsploeg werd ze in 2012 en 2013 wereldkampioen.
In dat laatste jaar won Valkenburg zilver op het WK allround. In 2011 was ze tweede op de 1500 meter bij de WK afstanden. In totaal won ze 17 medailles op grote toernooien.

"Ik vond het een eer haar te begeleiden tijdens haar laatste seizoen. Diane ging altijd voor de winst", zegt trainer Martin ten Hove van Team Koopjesdrogisterij.

Diane Valkenburg.
Diane Valkenburg. © iSkate.nl