Edwin van Calker trainer Chinese bobsleeërs

28/01/2016

Edwin van Calker trainer Chinese bobsleeërs

Edwin van Calker wordt trainer bij de Chinese bobsleebond. Hij gaat daar vanaf volgende week nieuwe teams klaarstomen voor de Winterspelen van 2022 in Peking. De sportdirecteur van iSkate kreeg 'een aanbod dat hij niet kon weigeren'. Van Calker zal wel betrokken blijven bij iSkate als adviseur.

Oud-bobsleeër Edwin van Calker gaat werken onder de Duitse hoofdcoach Manuel Machata. De wereldkampioen viermansbob van 2011 benaderde hem in december. "Aanvankelijk ben ik niet op zijn voorstel ingegaan, omdat ik het heel erg naar mijn zin heb bij iSkate, maar toen kwam hij met een aanbod dat ik niet kon weigeren. Dan heb ik het niet over het geld, maar vooral over de mogelijkheden die deze baan biedt. Bobsleeën heeft natuurlijk een apart plekje in mijn hart. En de Chinezen pakken het groots aan. Ze zoeken daarvoor een ervaren piloot, met kennis op het gebied van sturen én van management van een bobsleeteam."

Het Chinese bobsleeproject is twee maanden geleden begonnen met scouting in verschillende provincies in China. Twaalf jongens en tien meisjes gaan in februari vier weken afdalen in Calgary. Daar staan tien gloednieuwe bobs voor ze klaar. Na Calgary vertrekt de ploeg voor een maand naar Lake Placid.

"Dit is zo'n mooi en groot project. In overleg met directeur Yuri Solinger van iSkate heb ik besloten op het aanbod in te gaan", zegt Van Calker. "Ik blijf wel bij iSkate betrokken als adviseur. Het is een vooruitstrevend bedrijf met een visie en een passie voor de sport. Daar wil ik graag onderdeel van blijven."

Yuri Solinger deelt die mening: "We zijn heel tevreden over Edwin en we willen hem niet kwijt. Maar we willen ook niet in de weg staan bij zo'n uitzonderlijke kans."

Edwin van Calker
Edwin van Calker © iSkate.nl