Ensing tweede op NK marathon na val Van der Geest

03/01/2016

Ensing tweede op NK marathon na val Van der Geest

Janneke Ensing heeft zondag in Amsterdam genoegen moeten nemen met zilver bij het NK marathonschaatsen. De rijdster van Team Athleteshop moest Irene Schouten in de laatste bocht laten voorgaan.

Schouten was eerder in de wedstrijd betrokken bij een valpartij van Lisa van der Geest, die voor Ensing een belangrijke rol had moeten vervullen in de race. Een protest tegen de winnares vond echter geen gehoor. "Onze schaatsen raakten elkaar, niet de bedoeling. Ik had er geen voordeel van, raakte zelf ook uit balans", zei Schouten na afloop over het voorval tegen de NOS.

De ploeg van Schouten maakte na de val van Van der Geest flink tempo, ondanks afstopwerk van Sharon Hendriks. De gevallen Athleteshop-schaatsster kon niet meer terugkomen bij het peloton. "Irene Schouten heeft mij uit de wedstrijd geduwd", verklaarde Lisa van der Geest later.

Zonder haar meesterknecht Van der Geest ging Janneke Ensing de slotfase in. Schouten bleek de snelste sprinter, ze plaatste in de laatste bocht een aanval buitenom die Ensing niet meer kon pareren.

Janneke Ensing tijdens het NK. Foto: Glenn Wassenbergh
Janneke Ensing tijdens het NK. Foto: Glenn Wassenbergh © iSkate.nl