Esmee Visser Europees kampioen 3000 meter

06/01/2018

Esmee Visser Europees kampioen 3000 meter

Esmee Visser heeft zaterdag in Kolomna de eerste Europese titel op de 3000 meter gewonnen. De stayer van Team Plantina zette al in de derde rit een tijd neer (4.05,31) waar alle concurrenten zich op stuk beten. "Ik kan het niet geloven."

Visser kwam niet heel opgetogen over de streep in Rusland. "Eigenlijk baalde ik van de laatste anderhalve ronde. Het laatste stuk wilde ik met een handje los alles eruit gooien, maar daardoor bracht ik mezelf juist uit balans en stond ik min of meer op de rem." Visser wankelde op het laatste rechte stuk, maar reed toch een persoonlijk record. "Ik dacht alleen: ok, een pr van een seconde. Maar er had veel meer ingezeten en dat idee had de overhand."

Toch zag ze de ene na de andere schaatsster stranden bij pogingen haar tijd te verbreken. "Het ijs lijkt mooi, maar het was heel zwaar. Het voelt alsof je met tegenwind rijdt." Desondanks durfde de 21-jarige nog niet aan een medaille te denken. "Tot de laatste twee ritten dacht ik dat ik vijfde zou worden. En tot de laatste meter van de slotrit geloofde ik niet dat ik goud zou winnen. Eigenlijk geloof ik het nog steeds niet", sprak ze een uur na de wedstrijd. "Deze races zijn mooi, de ervaring kan ik meenemen naar de Olympische Spelen." Daar komt Esmee Visser voor Nederland uit op de 5000 meter.

Alle gelukwensen via whatsapp en sociale media had ze nog niet gezien. "Ik heb geen internet op mijn telefoon hier. Heb ik straks in het hotel nog wat te doen, haha."

Trainer Remmelt Eldering van het RTC Noord, waar Visser dit seizoen traint, was minder verbaasd dan de rijdster zelf. "Ze laat zien wat ze in trainingen al maanden doet. Het vertrouwen is er, de bevestiging van wat ze kan nu ook."

Esmee Visser.
Esmee Visser. © iSkate.nl