Floor hoort bij de beste tien van de wereld

Floor hoort bij de beste tien van de wereld

14/02/2015

Floor hoort bij de beste tien van de wereld

Floor van den Brandt liet zich tijdens haar eerste WK afstanden even van de wijs brengen door een kolkend Thialf, maar deed uiteindelijk wat de sprintster van het AfterPay developmentteam het hele seizoen al doet: een van de snelste openingen ter wereld neerzetten en een persoonlijk record rijden (38,30).

"Dit is zo gaaf. Nou ja, achteraf dan", aldus een drukke Floor van den Brandt in de catacomben van Thialf. "Van tevoren was ik toch best zenuwachtig. Ik hoorde bij de start van mijn eerste rit alleen maar kabaal en toen schoot even door mijn hoofd: dat is allemaal voor mij, wat overkomt mij nu. Ik denk dat ik me toch iets te veel heb laten afleiden, want ik was niet goed weg."
"Bij de tweede rit dacht ik: leuk dat jullie er zijn, klap en schreeuw wat je wilt, maar ik ben hier om hard te rijden. Toen was de opening wel goed, 10,3, en ik reed een pr.
Dankzij dat record steeg ik van plek elf naar plek negen, en daar ben ik ook heel blij mee. Ik hoor nu bij de beste tien van de wereld op de 500 meter."

Voor een schaatsster die zo snel kan starten, zou er meer in het vat moeten zitten dan een plek bij de eerste tien. Van den Brandt weet dat, maar wil niet te hard van stapel lopen. "Het moet nog even bezinken wat ik hier heb gedaan, voor ik ga bedenken wat er nog meer mogelijk is met een opening van 10,3 seconden."
De Brabantse is na haar succesvolle WK-debuut van plan nog een staartje carnaval mee te pikken na het weekend. "Ze zijn bij mij thuis al vanaf donderdag bezig."

Coach dennis van der Gun van AfterPay en het RTC Noord was dik tevreden, al was hij kritisch op de eerste start. "Het kan dat ze zich heeft laten afleiden. Ik snap dat een volle bak en een eerste WK indrukwekkend zijn, maar het is geen excuus. Je moet goed reageren bij de start, altijd. Floor is met het hele team van AfterPay ontzettend vooruitgegaan dit seizoen. Van tevoren hadden we dit niet bedacht. Een World Cup-plek was ons doel, daarvoor moet je bij de beste vijf van Nederland horen, dat is al heel wat. Daarvoor moet je je kop erbij houden en heel hard rijden. Dat ze de WK afstanden heeft gehaald, in een Nederlands topveld, en daar een persoonlijk record rijd, is waanzinnig goed gedaan."

Floor van den Brandt
Floor van den Brandt © iSkate.nl