Foske Tamar van der Wal stopt

10/01/2015

Foske Tamar van der Wal stopt

Meervoudig Nederlands kampioen op natuur- en kunstijs Foske Tamar van der Wal (28) stopt na dit seizoen met marathonschaatsen. Dat heeft de rijdster van Team Okkinga Communicatie/Mobility Service vandaag bekend gemaakt. In haar kielzog vertrekt ook coach Thijs de Vries uit het peloton. "Ik wil stoppen voordat ik ophoud plezier te hebben", aldus Van der Wal.

Foske Tamar van der Wal werd in 2006 als 19-jarige Nederlands kampioen op natuurijs en was twee keer nationaal kampioen op kunstijs, de laatste keer vorig seizoen. In de loop der jaren won ze zo'n veertig marathons. "Ik heb een succesvolle marathoncarrière gehad, waarin ik mooie prijzen heb gewonnen. Het NK natuurijs op de Belterwiede was natuurlijk fantastisch, zoals alle natuurijswedstrijden, maar ik heb ook een seizoen gehad dat ik heel veel wedstrijden op kunstijs won." Dit seizoen merkte Van der Wal voor het eerst dat haar gedachten afdwaalden naar een leven na het marathonschaatsen. "Af en toe was de gretigheid van vroeger er niet meer. Plezier is voor mij altijd het belangrijkste geweest, dus ik wil stoppen voor dat ik er geen plezier meer in heb."

Ook coach Thijs de Vries van Team Okkinga/Mobility Service vindt het mooi geweest. "Ik zit nu 12 jaar in het marathonschaatsen. Inmiddels zijn er ook andere dingen waar ik mijn tijd en aandacht aan wil besteden. Mijn zoon fietst bijvoorbeeld op hoog niveau en daar wil ik vaker bij zijn. Foske en ik hebben altijd een goede band gehad, ik had haar al in mijn ploeg toen ze 17 was. We hebben het er wel eens over gehad: 'We zijn samen begonnen, we stoppen ook samen'. Maar dat was natuurlijk geen moeten. Het heeft zo moeten zijn dat Foske op hetzelfde moment als ik speelde met de gedachte om er een punt achter te zetten. Ik heb mooie jaren meegemaakt, met Foske, maar op een gegeven moment wordt het tijd voor iets anders. Ik vind het ook een sterk besluit van Foske om nu te stoppen. Ze doet nog elke wedstrijd mee om de hoofdprijzen."

Wat het vertrek van Foske Tamar van der Wal en Thijs de Vries voor de marathon bij iSkate betekent, is nog niet duidelijk. Marathonschaatsen maakt wel deel uit van de toekomstplannen van iSkate, de intentie om door te gaan met een ploeg is er in ieder geval.

Foske Tamar van der Wal
Foske Tamar van der Wal © iSkate.nl