Kai Verbij leidt NK sprint

22/01/2016

Verbij leidt NK sprint na eerste dag

Kai Verbij gaat na de eerste dag van het KPN NK sprint in Heerenveen aan de leiding. De rijder van Team beslist.nl is in goed gezelschap: vijf van de eerste zes schaatsers komen uit de ploeg van Gerard van Velde.

Verbij won vrijdagavond de 1000 meter en wordt in het klassement op de voet gevolgd door Ronald Mulder, die de 500 meter op zijn naam schreef. "Ik heb een dubbel gevoel", zegt Verbij, "de 500 meter was niet zo lekker, die moet beter in de tweede ronde. De 1000 meter was van redelijk niveau en overall was het voldoende."

Ronald Mulder was wel in zijn nopjes met de 500 meter. Hij was de enige schaatser die onder de 35 seconden bleef (34,92) in de zware omstandigheden in Thialf. "Daar ben ik blij mee, de 500 meter is mijn afstand. De 1000 was behoorlijk, ik doe goed mee in het klassement en dat is het doel. Ik wil absoluut voor de eerste twee plekken gaan die recht geven op deelname aan het WK sprint. Ik moet scherp blijven, dat is het enige wat ik zelf in de hand heb."

Achter Mulder staat Gerben Jorritsma derde, gevolgd door de verrassing van de vrijdag: Jesper Hospes. De Fries reed een persoonlijk record op de 1000 meter (1.09,93), een afstand waar hij altijd mee worstelde. "Ik verbaas mezelf", aldus de supersprinter van Team beslist.nl. "Dit is een enorme opsteker, ik ben hier heel blij mee. Na de 500 meter had ik de smoor in, maar ik heb een strijdplan met Gerard van Velde gemaakt en dat werkte."

Thomas Krol werd derde op de 1000 meter en staat vijfde op de ranglijst, voor Pim Schipper. "Een mooie derde plaats", vindt Krol van het brons op de kilometer. "Ik kom nog wat tekort bij de start, maar dat komt omdat ik hard heb doorgetraind met het oog op de WK afstanden. Ik hoop dat ik de topvijf kan vasthouden."

Ronald Mulder tijdens de 500 meter.
Ronald Mulder tijdens de 500 meter. © iSkate.nl