In de media: Stefan ging met een heggenschaar het gips te lijf

13/10/2015

Met een heggenschaar 's nachts het gips te lijf

Stefan Groothuis was koud begonnen bij zijn nieuwe ploeg Team Beslist.nl, of hij zat al in de lappenmand. Vervelend en vooral onhandig, maar niet het einde van de wereld voor de ervaren schaatser. ,,Ik heb serieus een leuke zomer gehad."

RIK SPEKENBRINK

Stefan Groothuis vond zichzelf begin juni om drie uur 's nachts terug in zijn garage, met een heggenschaar in zijn hand. Hij werd zo gek van het gips om zijn onderbeen, dat móést eraf en wel nu. ,,Maar om de enkel zat een te dikke laag. Na anderhalf uur knippen was ik er nog niet doorheen. Dus zat ik de volgende dag bij ploegarts Ingrid Paul." Die verving het door mobiel gips, dat Groothuis af en toe los kon maken. ,,Dat was top."

De oorzaak van al het ongemak was een val tijdens het skeeleren. De schade: een gescheurde band in zijn schouder en een gescheurde band tussen kuit- en scheenbeen. Ongelukkig getimed, want Groothuis was net begonnen bij zijn nieuwe ploeg, Beslist.nl. Wekenlang was het enige dat hij kon doen een uurtje fietsen, thuis op de rollerbank. Toen het 'echte' gips er nog om zat, deed hij dat met een stofzuigerslang en een ventilator in de buurt. ,,Anders werd het kletsnat, ook erg irritant. Ik kreeg er ook paarse tenen van. Nee, ideaal was het allemaal niet."

Toen de radioloog de foto's van zijn enkel bekeek, bleek dat Groothuis zonder het te weten al eerder schade had opgelopen. ,,Veel banden waren niet best, eigenlijk zou ik een heel instabiele voet moeten hebben, zei de dokter. Er spookte genoeg door mijn hoofd. Je hoort vaker dat sporters na zo'n blessure een soort zwabbervoet houden. Als schaatser is het dan klaar."

In huize Groothuis sneuvelde uit woede 'weer' een mobiele telefoon, maar redelijk snel accepteerde hij zijn lot. De Gelderlander kampte een paar jaar geleden met een serieuze depressie en hield daar een gezond relativeringsvermogen aan over. Hij prijst zich gelukkig met vrouw Ester en zoons Luuk en Ties, en daarnaast zijn goed gevulde prijzenkast met onder meer olympisch goud op de 1000 meter. ,,Een blessure, hoe vervelend ook, leg ik nu iets sneller naast me neer. Maar je moet ook weer niet als een zombie gaan leven, helemaal zonder emotie. Dat kan een topsporter trouwens ook niet." Gezien de aard van zijn blessure verliep het herstel uiteindelijk voorspoedig.

Ondanks dat hij twee maanden aan de kant stond, denkt Groothuis niet dat hij bij de seizoensstart eind deze maand nog veel hinder zal ondervinden van de trainingsachterstand. ,,Ik sta er verrassend goed voor, al laten de trainingswedstrijden dat nog niet direct zien. Het klinkt gek, maar ik heb serierus een leuke zomer gehad. Een nieuwe omgeving werkt verfrissend, er hangt een leuke sfeer en het is echt een heel sterk team." Aan 500-meterspecialisten als Michel en Ronald Mulder kan hij zich optrekken en met de andere nieuweling Shani Davis heeft de ploeg ook voor de afstanden van Groothuis aan kwaliteit gewonnen. Van coach Gerard van Velde leert hij op zijn 33ste nog nieuwe dingen. ,,Hij heeft oog voor details die mij de afgelopen jaren waren ontglipt. En Gerard is natuurlijk erg van de starttrainingen. Die voelen net als een echte wedstrijd. Tegelijkertijd wijkt het ook weer niet enorm af van wat ik bij Lotto-Jumbo met Jac Orie deed. Alles omgooien, dat werkt niet meer op mijn leeftijd."

 

Bron: AD Sportwereld, 13 oktober 2015

Stefan Groothuis.
Stefan Groothuis. © iSkate.nl