Kai Verbij eerste Europees kampioen sprint

07/01/2017

Kai Verbij eerste Europees sprintkampioen

Kai Verbij is zaterdag in Heerenveen tot eerste Europees sprintkampioen gekroond. De rijder van Team Plantina begon aan de slotdag als klassementsleider en stond die positie met een solide 500 meter (tweede in 35,12) en kilometer (derdde in 1.09,25) niet meer af. "Ik ben blij dat ik de eerste Europees kampioen sprint ben. En dat ik die titel twee jaar mag houden."

Ronald Mulder won opnieuw de 500 meter. De Plantina-sprinter was vrijdag ook al de snelste. Toen nog in 34,87, zaterdag in 35,08. Verbij gaf maar een duimbreedte toe. Mulder manoeuvreerde zich met de zege op een medailleplaats, maar hij moest zijn derde plaats in het klassement uiteindelijk afstaan aan de Duitser Nico Ihle. "Ik heb gestreden tot het einde. Ik mis het op de 1000 meters. Ik ging er goed in, maar ik kwam kracht tekort", aldus Mulder, die niet helemaal fit was. "Ziek was ik niet, anders had ik niet gereden, en ik heb wel twee 500 meters gewonnen, maar ik hoest al een paar dagen flink."Ronald Mulder werd zevende in de eindklassering.

Kai Verbij was over twee dagen de meest constante schaatser. Hij eindigde als tweede op de 1000 meter (1.09,25). "Mooi dat ik de eerste Europees kampioen sprint ben. En het is in ieder geval voor twee jaar, want het volgende EK is pas in 2019. Het was fijn dat ik aan de tweede dag kon beginnen met een voorsprong. Ik had wel een betere 1000 meter willen rijden, maar deze was goed genoeg om ruim te kunnen winnen, dus het is prima zo." Wat de kampioen morgen gaat doen, behalve de huldiging in de arrenslee in Thialf? "Uitslapen. En nagenieten."

Kai Verbij.
Kai Verbij. © iSkate.nl