Kai Verbij nationaal sprintkampioen

23/01/2016

Kai Verbij nationaal sprintkampioen

Kai Verbij heeft zaterdag in Heerenveen de Nederlandse titel op de sprint gewonnen. De rijder van Team beslist.nl was over vier ritten sneller dan zijn ploeggenoot Ronald Mulder en Gerben Jorritsma. Van de eerste zeven in het eindklassement, reden er zes in het paars van beslist.nl. Pim Schipper, Jesper Hospes, Michel Mulder en Thomas Krol bezetten positie vier tot en met zeven.

Verbij uitte zijn vreugde in een lange ereronde en een serie high fives met de juryleden. Over zijn races was hij minder uitbundig: “Het was goed genoeg voor nu, maar op het WK moet het beter”, blikte de 'JapHollander' al vooruit.

Ronald Mulder verzekerde zich met de tweede plaats eveneens van een ticket voor het WK sprint in Zuid-Korea, eind februari. Dat deed hij met een 'dood of de gladiolen' afsluitende duizend meter. “Ik reed een slechte 500 meter, dus ik moest er wel invliegen”, aldus Mulder. De tactiek had succes.

Pim Schipper belandde net naast het podium, maar blikte toch tevreden terug. “Het is maar goed dat een toernooi over vier afstanden gaat, want ik reed een hele goede laatste rit. Die andere drie waren netjes en daar word je vierde mee. Geen podium, maar wel mee naar de WK-kwalificatie in Stavanger.”

Daar gaat ook Jesper Hospes vanuit. De Friese 500-meterspecialist reed opnieuw een goede 1000 meter en eindigde het NK als vijfde. “Een complex toernooi”, omschrijft hij zijn twee dagen Thialf. “Nu rijd ik een mooie duizend meter, maar gaat de 500 vreemd. Toch overheerst de blijdschap dat ik op de duizend het hoofd koel heb gehouden. En volgens de regels mag ik naar de World Cup in Stavanger.”

Michel Mulder vocht zich op de slotdag goed terug naar een zesde plaats. “Ik heb vandaag lekker geschaatst. Ik was al een tijdje in alle rust op de goede weg, maar toen er afzeggingen kwamen voor het NK, dacht ik toch: er valt wat te halen. Daardoor begon ik de eerste dag in de achtste versnelling en dat was nog te vroeg. Ik ben blij dat ik vandaag wat heb kunnen rechtzetten.”

Thomas Krol completeerde de reeks van Team beslist.nl-schaatsers op plek zeven.

Kai Verbij (midden), Ronald Mulder (links) en Gerben Jorritsma op het podium van het NK sprint 2016.
Kai Verbij (midden), Ronald Mulder (links) en Gerben Jorritsma op het podium van het NK sprint 2016. © iSkate.nl