Kai Verbij Nederlands kampioen 500 meter

27/12/2015

Kai Verbij Nederlands kampioen 500 meter

Kai Verbij is zondagavond in Heerenveen Nederlands kampioen op de 500 meter geworden. De 21-jarige sprinter van Team beslist.nl won de eerste omloop en moest in de tweede race alleen Ronald Mulder voor zich dulden. Zijn voorsprong was genoeg voor goud. "Een nationale titel, dat is onverwacht en heel mooi."

Ronald Mulder eindigde in schaatstempel Thialf als derde, Daidai Ntab miste het podium - en daarmee een WK-ticket - op drie duizendste van een seconde. Tussen dat trio van Team beslist.nl nestelde zich alleen Jan Smeekens als winnaar van het zilver.

Mulder was dik tevreden met zijn bronzen medaille en de bijbehorende kwalificatie voor de WK afstanden. "Dit is wel lekker na ruim vier weken zonder wedstrijden door een liesblessure. Ik dacht na de eerste serie: ik heb een Sotsji-rit nodig om het nog te halen." Hij refereerde daarmee aan zijn tweede olympische rit, die hem ook brons opleverde in 2014. Met 34,95 was Mulder de snelste.

Verbij was echter niet in te halen, dankzij twee 34'ers (34,91 en 34,98). "Ik kon alleen de nationale titel nog winnen, want ik had me al geplaatst voor het WK", aldus de bescheiden schaatser uit Hoogmade. "Eerlijk gezegd was ik al tevreden geweest met een podiumplaats. De concurrentie, ook uit mijn eigen ploeg, was heel erg sterk. Maar kampioen zijn is mooi. Dat het allemaal zo spannend was, maakt het nóg mooier." De winnaar had geen problemen met de favorietenrol na zijn snelle eerste race. "Nee, ik vind het wel lekker om als eerste te beginnen, ik voelde geen extra druk."

Voor Daidai Ntab waren de druiven zuur. Drie duizendsten scheidden hem van een medaille en WK-deelname. "Je moet een 34'er rijden om mee te kunnen in dit geweld. Ik rijd met 35,08 wel een persoonlijk record, maar het is net niet genoeg. Misschien heb ik nog een paar dienstjaren nodig om voor de winst te kunnen gaan."

Kai Verbij.
Kai Verbij. © iSkate.nl