Ronald Mulder Nederlands kampioen sprint

22/01/2017

Ronald Mulder Nederlands kampioen sprint

Ronald Mulder heeft zondag in Heerenveen de Nederlandse titel sprint gewonnen. De rijder van Team Plantina won de afsluitende 1000 meter en bleef daarmee Jan Smeekens en ploeggenoot Pim Schipper voor. "Ik ben echt heel blij met deze titel. Het is bijzonder dat ik de basis leg met mijn 1000 meters."

Mulder vestigde zaterdag de aandacht op zich door de rits van zijn schaatspak kapot te trekken en op de 500 meter furieus van start te gaan in een met blauwe tape afgeplakt Plantina-pak. Hij zette de tweede tijd neer. "Het was even schrikken, maar op adrenaline zette ik wel een snelle opening van 9.58 seconde neer. Ik heb zaterdagavond bewust niet naar de sociale media gekeken. Ik wilde niet weten wat er allemaal over gezegd werd, ik wilde me richten op de tweede dag. Ik had het gevoel dat iedereen op me aan het jagen was en die aanvallen wilde ik afslaan."

Dat lukte zondag. Na een derde plek op de 500 meter won Mulder de kilometer in 1.09,14, voor teamgenoten Thomas Krol (1.09,28) en Pim Schipper (1.09,82). "Ik ben beduidend sneller dan op het EK sprint. De vorm is er, dat betekent dat we met het team de goede kant opgaan." Een nadeel is dat Mulder het lange tijd moet stellen zonder zijn pasgeboren zoontje Mees. "We hebben al gekscherend gezegd dat hij misschien naar Calgary kan komen. Maar ik weet niet of we nog op tijd een paspoort voor hem kunnen regelen."

Pim Schipper was tevreden met brons na een moeizame openingsdag. "De tweede dag was een goede. Ik was zaterdag ook goed op weg, ik reed de beste opening van het seizoen, maar ik moest desondanks achterlangs kruisen door Ronalds adrenalinerush. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Op de 1000 meter maakte ik na 50 meter al een foutje. Ik ging voor de titel, dus dan is de vijfde plek na dag een een tegenvaller. De laatste twee afstanden heb ik beter gereden en zonder die kleine foutjes. Dan ga je alsnog met een medaille naar huis."

Dai Dai Ntab eindigde het NK sprint als vierde, Thomas Krol als vijfde.

Ronald Mulder
Ronald Mulder © iSkate.nl