Stefan Groothuis sluit af met goud

12/03/2016

Stefan Groothuis sluit af met goud

Stefan Groothuis heeft zaterdag zijn indrukwekkende schaatsloopbaan in stijl afgesloten: met goud op de teamsprint bij de World Cup-finale in Heerenveen. "Dit was het scenario dat ik in mijn hoofd had", zei de rijder van Team beslist.nl na zijn laatste meters.

Olympisch kampioen 1000 meter, wereldkampioen sprint, wereldkampioen 1000 meter, zesvoudig nationaal kampioen sprint; zo'n carrière verdient een passend einde, vonden ook ploeggenoten Kai Verbij en Ronald Mulder. Zij gingen voluit om Nederland en Stefan Groothuis aan de overwinning te helpen. Een laatste krachtsinspanning van Groothuis was genoeg om Canada 0,01 seconde voor te blijven. "Gewonnen!", riep Ronald Mulder uit in de catacomben van Thialf. "We waren erop gebrand de laatste wedstrijd van Stefan winnend af te sluiten. Gaaf dat dat is gelukt en bijzonder dat we daarbij mochten zijn."

Groothuis was er ook veel aan gelegen om met een '1' achter zijn naam afscheid te nemen. "Ik was behoorlijk zenuwachtig, ik wilde echt graag winnen."

Aan zijn besluit valt niet te tornen, ook al willen trainer Gerard van Velde en zijn ploeggenoten bij Team beslist.nl hem er ook volgend seizoen weer bij hebben. "Ik waardeer het dat de jongens graag met me willen schaatsen, maar het is een individuele sport, dus dat is niet genoeg om door te gaan."

Stefan Groothuis na de ereronde met zijn zoontjes Luuk en Ties.
Stefan Groothuis na de ereronde met zijn zoontjes Luuk en Ties. © iSkate.nl