Ter Mors ook wereldkampioen 1500 meter

14/02/2016

Ter Mors ook wereldkampioen 1500 meter

Jorien ter Mors is zondag in Kolomna wereldkampioen op de 1500 meter geworden. De sprintster van Team AfterPay herhaalde het kunststukje van vrijdag, toen ze de wereldtitel op de 1000 meter binnenhaalde. "Yeah, de tweede wereldtitel! Het is zó gaaf om mijn eerste WK afstanden zo af te sluiten."

Ter Mors kwam in de Kometa-hal al in de eerste rit in actie en moest daarna nog elf races toekijken of haar tijd van 1.53,92 voldoend was voor goud. "Het ging voor mij toch om de elfde rit, van de Amerikaansen Bowe en Richardson, die hebben dit seizoen allebei een wereldrecord gereden. Dat was lang en zenuwslopend wachten. Ik kon niets meer doen, alleen toekijken wat de anderen deden. In de tussentijd heb ik wat zitten whatsappen met familie en vrienden", aldus de Twentse. "Maar ik wist dat ik een hele scherpe tijd had neergezet. 1.53 is hard."

Heather Richardson en Brittany Bowe gingen furieus van start, maar moesten, net als alle andere rijdsters, in de slotronde hun meerdere erkennen in de AfterPay-vrouw (1.54,67 en 1.55,09). Die ronde van 30,0 seconden was de bekroning van een 1500 meter met uitzonderlijk laag verval van 0,7 en 0,6 seconde per ronde. Lachend moest Ter Mors bekennen dat dat aanvankelijk helemaal niet de bedoeling was geweest. "Toen mijn trainer Dennis van der Gun 28,7 doorgaf op de eerste ronde, dacht ik: dit gaat te langzaam. Ik moest een tandje bijschakelen."

Jorien ter Mors won de vijfde Nederlandse gouden WK-medaille op de schaatsmijl. Annamarie Thomas en Ireen Wüst (drie keer) gingen haar voor.

Jorien ter Mors
Jorien ter Mors © iSkate.nl