Ter Mors wereldkampioen 1000 meter

12/02/2016

Ter Mors wereldkampioen 1000 meter

Jorien ter Mors is vrijdag in Kolomna wereldkampioen op de 1000 meter geworden. De sprintster van Team AfterPay zette in rit 7 een tijd van 1.14,73 neer, waar de ene na de andere concurrente zich op stukbeet. "Wereldkampioen! Zo gaaf dat dat dit is gelukt."

Ter Mors was al bijna een seconde sneller dan Ireen Wüst, die in de eerste rit van de WK afstanden 1.15,71 reed. De Twentse ging in de laatste ronde helemaal kapot en lang dachten publiek en tegenstanders dat daar nog iets te winnen viel. Maar de omstandigheden in de Kometa-hal waren zo zwaar, dat ook snelle openers als Olga Fatkulina, Heather Richardson-Bergsma en Brittany Bowe het zwart voor de ogen zagen in de slotmeters. Richardson was de enige die net als Ter Mors onder de 1.15 kon blijven (1.14,94), Brittany Bowe leek lang op de winst af te stevenen, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met brons (1.15,01).

"Ik dacht eerst echt dat het niet genoeg was", zei de 26-jarige Ter Mors, nadat ze eerst lange tijd liggend op het middenterrein had moeten bijkomen. "Die laatste ronde was superzwaar, maar iedereen had er moeite mee. Zo gaaf dat dit is gelukt, ik ben superblij. En ik ben trots op mezelf dat ik dit kan na vorig seizoen, komend vanaf niets."

Jorien ter Mors.
Jorien ter Mors. © iSkate.nl