Van der Weijden en Visser naar de Spelen

30/12/2017

Van der Weijden en Visser naar de Spelen

Annouk van der Weijden en Esmee Visser hebben zich zaterdag in Heerenveen verzekerd van een startbewijs op de Olympische Spelen. De stayers van Team Plantina werden tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi eerste en tweede op de vijf kilometer.

"Na drie rondjes wist ik dat het goed zat", aldus Van der Weijden, die een rondeschema reed met de gelijkmatigheid van een metronoom. "Ik zat in een flow die ik lang niet heb gevoeld." Ze legde de lat met een tijd van 6.56,41 in de eerste rit meteen hoog. Te hoog voor de concurrenten, die zich er allemaal op stuk beten.

Alleen Esmee Visser, haar teamgenote bij Plantina, kwam in de buurt. De 21-jarige specialiste, die traint bij het RTC Noord, reed steeds sneller en leek op weg naar de winst. Op de streep moest zij slechts 0,19 seconde toegeven op Van der Weijden. "Ik kan het nog niet geloven. Eigenlijk had ik mijn zinnen gezet op de Spelen van 2022, maar ik mag nu al. Ik voelde wel wat druk, want er kwam een hele bus van mijn schaatsclub uit Leimuiden kijken. En Koen Verweij en Sven Kramer zaten me ook al de hele week op te fokken. Zij zijn mijn helden in het schaatsen, als die zeggen: 'Je kan het', dan doet dat me wel wat."

Van der Weijden had het al aan zien komen: "Esmee ging tijdens de trainingen als een veertje over het ijs." Ook coach Remmelt Eldering weet wat zijn pupil in haar mars heeft. "Esmee is een baas. Ze heeft de juiste keuze gemaakt door met de jongens van het RTC Noord in Groningen te trainen."

Annouk van der Weijden
Annouk van der Weijden © iSkate.nl
Esmee Visser.
Esmee Visser. © iSkate.nl