Verbij knalt naar goud

30/12/2016

Verbij knalt naar goud

Kai Verbij heeft vrijdag in Thialf de Nederlandse titel op de 1000 meter gewonnen. De sprinter van Team Plantina deed dat in de onwaarschijnlijk snelle tijd van 1.08,22 - 0,06 seconde boven het baanrecord van de Rus Pavel Koelizjnikov. "Ik wilde wat rechtzetten na mijn 500 meter en dat is wel gelukt." Ploeggenoot Ronald Mulder greep het brons, net voor Koen Verweij, die uitkomt voor de allroundtak van Plantina.

Woensdag had Verbij nog de pest in gehad over zijn 500 meter, waar hij het podium en een ticket voor de WK afstanden miste. "Diezelfde avond nog dacht ik: kon ik die 1000 meter nu maar rijden. Dan win ik hem en ben ik overal vanaf."

Vrijdag voegde hij de daad bij het woord. "Ik was de hele dag gespannen, ik was er op gebrand om een hele goede kilometer te rijden. Toen ik over de streep ging en op het scorebord 1.08,2 zag staan, schreeuwde ik het even uit."

Ronald Mulder stelde met zijn derde plaats (1.09,40) achter Kjeld Nuis ook een WK-plek en een startbewijs voor het EK sprint veilig.  "Ik kwam vanochtend mijn bed uit en voelde me niet goed. Dat zal dan wel vorm zijn. Het was een mooie rit tegen Kai. We tillen elkaar naar een hoger niveau. Ik zit wel een seconde achter Kai en Kjeld, dat is misschien te veel om kans te maken op een WK, maar als er een ticket voor het grijpen ligt, pak ik het. Ik heb een 100 procentscore dit NK, ik heb geplaatst voor alles waar ik me voor kon plaatsen: de 500 en 1000 meter op de WK en het EK sprint."

Dai Dai Ntab, woensdag winnaar van de 500 meter, eindigde als tiende en viel daarmee van de plaatsingslijst voor het EK sprint. "Dat is jammer, ik had mijn race een paar tienden sneller verwacht. Maar het was niet slecht. Ik verbeter mijn persoonlijk record en ik ga stapje voor stapje naar een betere 1000 kilometer."

De Plantina-rijders Pim Schipper en Thomas Krol finishten als nummers vijf (1.09,68) en zes (1.09,80).

Kai Verbij.
Kai Verbij. © iSkate.nl