Verweij en Krol op olympische koers

29/12/2017

Verweij en Krol op olympische koers

Koen Verweij en Thomas Krol hebben twee van de drie olympische plekken gegrepen op de 1000 meter. Tijdens de kwalificatiewedstrijd in Heerenveen eindigden de Plantina-rijders als tweede en derde, achter Kjeld Nuis die een baanrecord reed (1.07,64).

"Dat was lekker", aldus Verweij over zijn plaatsing in 1.08,36. "Het was slordig, ik denk dat dit mijn slechtste 1000 meter van het seizoen was, maar het is genoeg."
Thomas Krol, die eigenlijk zijn pijlen op de 1500 meter richt, zette zich met 1.08,52 in de zogenoemde matrix voor een startplaats in Pyeongchang. "Door de spanning van deze dagen maakte ik meer foutjes, anders had ik Koen Verweij misschien ook nog wel kunnen hebben. Maar ik heb mezelf een goede dienst bewezen."

Op speculaties over de derde 1000-meterplek, die eventueel als aanwijsplek voor zijn geblesseerde Plantina-teamgenoot Kai Verbij kan zijn, antwoordde Krol geduldig. "Ik ga daar niet over, ik kan alleen maar kneiterhard schaatsen en dat ga ik morgen op de 1500 meter weer doen. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat Kai waarschijnlijk boven mij was geëindigd. Ik zou het begrijpen als Kai mijn plek krijgt - als hij topfit is - maar ik zou het niet leuk vinden. Kai is een goede vriend van mij, hij is speciaal om mij te steunen in het hotel gebleven, als iemand mijn plek zou moeten innemen, dan hij. Maar ik heb een goede tijd neergezet. Misschien kunnen we er na afloop van het OKT nog over discussiëren binnen Team Plantina."

Ronald Mulder liep ook juichend over het middenterrein. Dat was niet vanwege zijn achtste plek (1.09,15) of de plaatsing van ploeggenoot Krol, maar omdat hij zich in een gecombineerd klassement over 500 en 1000 meter had verzekerd van een startbewijs voor het WK sprint, na de Spelen. "Ik weet ook wel dat ik geen olympisch kampioen word op de 1000 meter, dus richtte ik mij op het wereldkampioenschap sprint. Dan hoef ik mij niet te plaatsen via het Nederlands kampioenschap en heb ik mijn handen vrij in de voorbereiding op de Olympische Spelen."

Thomas Krol.
Thomas Krol. © iSkate.nl