Over iSkate

iSkate

iSkate is in 2010 opgericht om schaatsers ondersteuning te bieden tijdens de hele loopbaan, van junior tot wereldtopper. Het is een koepelorganisatie waaronder alles wat nodig is voor een succesvolle schaatscarrière te vinden is. Bij iSkate kan een sporter zich ontwikkelen van rijder bij de schaatsacademie tot schaatser bij een profploeg met olympische kampioenen.

Indeling teams van iSkate
Indeling teams van iSkate © iSkate.nl

Het komende seizoen bestaat iSkate weer uit drie stevige lagen. De APPM schaatsacademie, de opleidingsploegen voor sprinters en allrounders, en de erkende topteams Team Plantina en Team AfterPay. Daarnaast is er het Athleteshop-Powerslide inlineteam.
In alle stadia van de schaatsloopbaan biedt iSkate een bundeling van kennis, financiën, organisatie en onderwijs. Voor elke leeftijdsgroep en elk niveau is specifieke begeleiding in huis, maar alle iSkate-rijders profiteren ook van het nauwe contact tussen trainers, begeleiders en management binnen de organisatie. 

TALENT VAN HET EERSTE UUR

Bo van der Werff is de eerste rijder die het hele iSkate-traject heeft doorlopen: van jongste leerling op de Schaatsacademie tot Team AfterPay.

Bo van der Werff
Bo van der Werff © iSkate.nl

RTC

De gecombineerde schaatsopleiding van iSkate en de gewesten Groningen en Drenthe is door de KNSB gecertificeerd als Regionaal Talentencentrum (RTC). Met de RTC’s wil de schaatsbond in het hele land een professioneel opleidingstraject bieden aan de beste talenten uit de regio. Van belang is dat dat de talenten zich zowel atletisch als niet atletisch kunnen ontwikkelen en dat er een sterke combinatie is met onderwijs. Het streven is talenten soepel te laten doorstromen naar het hoogste niveau. Precies dat  waarvoor iSkate is opgericht. 

Opleiden en presteren op topniveau betekenen bij iSkate meer dan alleen schaatstraining. iSkate begeleidt de sporters op school, in het dagelijks leven en in omgang met sponsors en media. Dat, gecombineerd met de beste trainers in het Nederlandse schaatsen, biedt (jonge) schaatsers de ideale omstandigheden om te presteren. We stomen onze schaatsers klaar voor NK’s, WK’s, World Cups en de Olympische Spelen. Ook voor wie de top niet haalt, is de opleiding bij iSkate van waarde in het verdere leven.

Van een visie in 2010 is iSkate de afgelopen jaren uitgegroeid tot een schaatsbolwerk waaraan zich de beste schaatsers en sterke sponsors willen verbinden. Naast trouwe partner van het eerste uur APPM, heeft iSkate solide online merken als AfterPay in het schaatsen gebracht, sport en gezondheid gekoppeld via Plantina en toptalent en bedrijfsleven samengebracht met Continu.

l We geven onze schaatsers veel vrijheid, maar rekenen ze wel af op het resultaat..

Yuri Solinger

m

Vrijheid en verantwoordelijkheid

“iSkate bestaat officieel sinds 2010, maar eigenlijk zijn we al eerder begonnen, in 2006. Toen wilden we schaatsers begeleiden en dat mondde uiteindelijk uit in Team APPM. Onze basis is ‘vrijheid én verantwoordelijkheid’. We geven onze schaatsers veel vrijheid, maar rekenen ze wel af op het resultaat.”

“Vaak zie je in de sport dat de organisatie voor de sporters denkt, maar de sporters wel verantwoordelijk houdt voor het resultaat. Of andersom: dat een coach een sporter die de hand in eigen boezem zou moeten steken, de hand boven het hoofd houdt. Wij doen het anders. Je wordt alleen geboren, je gaat alleen dood en daartussen moet je er ook zelf iets van maken. Natuurlijk moet je alle hulp gebruiken die je kunt krijgen, en die bieden wij dan ook, maar onze schaatsers leren dat ze altijd zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen prestaties. Normaal doen en eerlijk zijn, tegenover anderen en jezelf. 

Ik ben blij dat we dat principe ook nu nog in stand kunnen houden. Natuurlijk wordt het lastiger naarmate de organisatie groter wordt, en kinderen van 12 moet je nu eenmaal meer bij de hand nemen dan volwassenen, maar we wijken niet af van onze filosofie. 

Als Ronald Mulder tijdens het schaatsseizoen wil meedoen aan het WK skeeleren, dan kan dat bij iSkate. De enige vraag die wij stellen, is: heb je er goed over nagedacht? Dat heeft hij, en dus krijgt hij de vrijheid om iets ongebruikelijks te doen.”